Knjiga

Prehrana 21. stoletja za ženske

Lejla Kažinić Kreho»

prevod: Petra Novak

format: 200 × 240

strani: 216

vezava: mehka, zavihi

izid: 2011

ISBN: 978-961-241-521-1

Prehrana 21. stoletja za ženske je namenjena vsem ženskam, od najstnic do tistih v »zlatih« letih. Njen moto je: »Če današnji zdravniki jutri ne bodo postali nutricionisti, bodo današnji nutricionisti jutri postali zdravniki,« in kot avtorica poudarja v uvodu, želi moderni ženski pomagati, da bi bila kos življenjskemu ritmu, ki ga terja 21. stoletje, in to z najmanj bolečim, najpreprostejšim in najlažje dostopnim sredstvom – s hrano.
V 12 poglavjih in več kot 100 receptih prinaša nasvete, kako z vsakdanjimi živili ohranjati želeno težo, kako osvežiti spolno življenje, v kuhinji pripraviti naravni prozac, kako se pripraviti na nosečnost in dojenje ali pa z obraza izbrisati nekaj let, kako si pomagati pri najpogostejših ženskih zdravstvenih težavah v posameznem življenjskem obdobju, od motenj hranjenja v najstniških letih, prek neplodnosti in endometrioze, vse do osteoporoze in raka na dojkah. Recepti ne prinašajo eksotičnih živil iz daljnih dežel, ampak vsakdanja, dostopna, po možnosti ekološko pridelana živila, brez pesticidov, dodatkov in umetnih barvil, tudi nekatera taka, ki smo jih prenehali jesti, ker veljajo za starinska, za taka, ki se ne prilegajo modernemu načinu življenja.
Avtorica je sistematično, obenem pa preprosto in zanimivo pokazala, da se dandanes vse bolj potrjuje starodavno prepričanje o zdravilnosti hrane.
Prehrana 21. stoletja za ženske ni zbirka pravljic in bralki ne obljublja, da bo imela čez mesec dni idealen pritisk, telo supermodela in za deset let mlajši obraz. Pravi prijatelji si ne lažejo in zdi se, da bi ta knjiga lahko postala prav to: prijateljica, ki bo vedno z vami in vam bo pomagala najti najboljšo pot do zdravja, forme in dobrega počutja.

_______________

Odlična knjiga. Kot coach in svetovalka za učinkovito hujšanje opažam, da je najpogostejše vprašanje, ki mi ga zastavljajo tako ženske, ki želijo shujšati, kot tudi tiste, ki bi bile »zgolj« rade zdrave in vitalne ali pa bi rade obdržale novo nižjo težo, vprašanje: Kaj naj jem? In odgovor na to temeljno vprašanje je ravno v knjigi Prehrana 21. stoletja za ženske. Življenje je namreč postalo sila zapleteno in tudi svojega jedilnika se moramo lotevati oborožene z dobrimi podatki in nasveti ter kot ozaveščene potrošnice. Ni namreč vse zlato, kar se sveti, in ni vse zdravo, kar je zeleno. Knjiga je dobrodošel priročnik, ki ne bi smel manjkati na nobeni nočni omarici in v nobeni kuhinji, od vnukinje do prababice.
Vida Petrovčič, novinarka, NLP mojster praktik, coach

V medicini se zavedamo pomena zdrave in raznolike prehrane v primarni preventivi ter bolezenskim stanjem prilagojene prehrane v sekundarni preventivi. Knjiga dr. Lejle Kažinić Kreho, zdravnice in nutricionistke, je pravi zdravstveni vodnik, v katerem je hrana zdravilo. Izredno kredibilno delo temelji na znanstveno utemeljenih dejstvih. Ženske vseh starosti bodo ob prebiranju knjige lažje razumele delovanje svojega telesa, tako v zdravju kot v bolezni. V njej bodo našle tudi veliko zelo zanimivih kuharskih receptov in nasvetov za nego kože. Knjiga res sodi v roke vsake sodobne ženske.
mag. Renata Rajapakse, dr. med., specialistka družinske medicine

Da je hrana zdravilo, že dolgo vemo. A koliko to upoštevamo v vsakdanjem življenju? Vsekakor premalo. Znanje naših prababic, ki so poznale čudežno moč živil, začimb in zelišč ter z njimi premagale marsikatero bolezen, je utonilo v pozabo, in že pri nedolžnem glavobolu največkrat sežemo po tabletki. Zato je ta knjiga odličen kompas, ki sodobno žensko – od najstnice do starostnice – vodi po vseh postajah življenja ter ji na preprost in učinkovit način razkrije zdravilni vpliv hrane. V njej niso zbrani le nasveti, ampak tudi konkretni in preprosti recepti, ki jih na hitro pripravimo za domačim štedilnikom ter si prihranimo marsikateri obisk pri zdravniku. In ker ne gre skozi želodec le zdravje, ampak tudi ljubezen, je avtorica obogatila knjigo tudi z nasveti za krepitev spolne moči. Kako? S hrano, seveda!
Marjana Ogorevc Žgalin, glavna in odgovorna urednica Anje

Poglejte tudi

na vrh strani

Moja sredozemska dieta »

Najboljši in najbolj zdrav način prehrane v novi dobi medicine

Lejla Kažinić Kreho »

Sredozemska prehrana ni samo hrana, je tudi in predvsem način življenja. Je zdrav izbor jedi in simbol življenja ljudi na mediteranskem prostoru, ki že na stotine let uživajo v svoji kulturi in hrani.
V knjigi Moja sredozemska dieta je predstavljena sredozemska prehranska piramida kot najbolj zdrav način življenja. Prehranska piramida sredozemskih jedcev poleg mnogo svežega sezonskega sadja in zelenjave, gob, polnovrednih žitaric ter svežih mediteranskih začimb za bogastvo okusov priporoča tudi uporabo hrane iz organske pridelave.

več »

Prehrana 21. stoletja za moške »

Lejla Kažinić Kreho »

Po izidu in velikem uspehu knjige Prehrana 21. stoletja za ženske je dr. Lejla Kažinić Kreho prejemala navdušene odzive žensk, mnoge so ji zaupale, da je ta knjiga zdaj njihov vodnik v novem, bolj zdravem življenju. Pohvalam pa so pogosto sledila tudi vprašanja: V čem se torej razlikujeta ženska in moška prehrana? Ali se sploh razlikujeta? Res bi me zanimalo, kako bi se moral prehranjevati ON. Tako je bila knjiga Prehrana 21. stoletja za moške logično nadaljevanje. V njej, podobno kot v knjigi za ženske, moškega popelje skozi vsa njegova življenjska obdobja – od najstniških vse do njegovih »zlatih« let, posebej se posveti prehrani aktivnega športnika ali rekreativca, svetuje, kakšna naj bo prehrana pri preventivi ali zdravljenju najpogostejših bolezni, ki pestijo sodobne moške.

več »