Knjiga

Moje najljubše poti

Moje najljubše poti

Lep dan kliče – 10 let

Željko Kozinc»

naslovnica: Branka Smodiš

fotografije: Željko Kozinc»

format: 185 × 265

strani: 464

vezava: trda

izid: 2009; ponatis 2010

ISBN: 978-961-241-316-3

razprodano

Poti iz serije štirih knjig Lep dan kliče po desetih letih na poseben način zaokrožuje knjiga Moje najljubše poti. Na poseben zato, ker je v njej izbor avtorjevih najlepših in najljubših izletov, pa tudi zato, ker je v njej kar četrtina povsem novih poti. Kdo bi si mislil, da se po več kot petstotih izletih, ki so bili že opisani, najde še toliko presunljivih, skritih slovenskih kotičkov!
104 izlete v tej knjigi spremlja preko 500 (večinoma avtorjevih) fotografij, vsak izlet pa je opredeljen tudi glede na naravno lepoto in kulturno znamenitost. Pričakovanja tistih, ki so bili doslej že vajeni Kozinčevega vodenja, bodo seveda izpolnjena: opisi izletov niso le zgodbe pokrajin, rek, podzemnih jam, slapov, gora, studencev, izvirov in drugih naravnih pojavov, pač pa tudi zgodovinsko-kulturne freske gradov, mostov, cerkva, muzejev in ostalih kulturnih spomenikov. Ostaja tudi to, kar je bralce in pohodnike do sedaj najbolj razveseljevalo: knjiga ni običajen turistični vodnik po slovenskih krajih – z blejskim otokom, Postojnsko jamo in Triglavom –, pač pa vodnik tistih, katerih kulturne in naravne dediščine še niso bile povsem odkrite, zato noge množičnih obiskovalcev tja ne zaidejo pogosto.
Knjiga je čudovito darilo zlasti za starejše bralce. Je večjega formata, črke so velike in zato prijaznejše do bralcev. Nikar je ne nosite s seboj na izlet, saj je pretežka, zato smo priložili priročno avtokarto Slovenije z označenimi izletniškimi točkami iz knjige, ki smo jo pripravili v sodelovanju z AMZS.

PRED IZLETOM NA SPLET

na vrh strani

__________________________________

DOLENJSKA – V SENCI VELIKIH GOZDOV

GORJANCI
GRAD JURIJA KOZJAKA
KAMNI VRH PRI AMBRUSU
KIČER
KOČEVSKI ROG
KREMPA
LAHINJA
NEŽICA
PRISTAVA
STOJNA
SVIBNO

__________________________________

GORENJSKA – V KROGU ZBRANI MRMRAJO VELIKANI

AJDNA
BOHINJSKO JEZERO
DOLINA VRATA
JEZERSKO
KOŠUTA
LIPANCA
MARTULJEK
MIZA V RAVNEH PRI ŽIREH
RADOVNA
SORICA
SV. PRIMOŽ NAD KROPO
VELIKI MACESEN

__________________________________

IDRIJSKO-CERKLJANSKO SVETLE GRAPE, TEMAČNA SLEMENA

ANTONIJEV ROV
BOLNICA FRANJA
DIVJE BABE
PRŠJAK
ZGORNJA IDRIJCA

__________________________________

POSOČJE – NAJLEPŠA MED REKAMI

BRINTA
JAVORCA
KLUŽE
KOBILJA GLAVA
KOLOVRAT
KOZJAK, TONOVCOV GRAD, OTONA
KRASJI VRH
KRNSKO JEZERO
LOG POD MANGARTOM
MANGART
NADIŽA
SOŠKA POT
ZAPODEN

__________________________________

GORIŠKA – MED MORSKIMI IN GORSKIMI VETROVI

GOČE
KOŽBANJŠČEK
NANOS
ROB TRNOVSKE PLANOTE

__________________________________

KRAS IN ISTRA – POMEŽIK SREDOZEMLJA

FONTANIGGE
GOLIČ
HRASTOVLJE
LIPICA
STRUNJANSKI KLIFI
VELI BADIN
VOLČJI GRAD

__________________________________

NOTRANJSKA KJER JE V STARIH ČASIH ŽIVEL KRPAN, MOČAN IN SILEN ČLOVEK

BLOKE
CERKNIŠKO JEZERO
GRAD SNEŽNIK
PREDJAMSKI GRAD
RACNA GORA
SVETA TROJICA
VOLOVJA REBER

__________________________________

OKOLICA LJUBLJANE KAKŠEN PREPIH VEJE SKOZI LJUBLJANSKA VRATA!

ARBORETUM VOLČJI POTOK
BAJDINŠKI SLAPOVI
GEOSS
GRAD BOGENŠPERK
KAMNIŠKA BISTRICA
MENINA
PEKEL PRI BOROVNICI
POLHOGRAJSKO HRIBOVJE
SOTESKA IŠKE
SVETI PRIMOŽ NAD KAMNIKOM
SVETA ANA

__________________________________

ŠTAJERSKA HRIBOVITO, VINORODNO, STARODAVNO

BOČ
JERUZALEM
KOZJAK
KRVAVICA
OBLAČJEK
OKREŠELJ
POHORJE
POTOČKA ZIJALKA
PTUJSKA GORA
RIFNIK
SVETE GORE NAD BIZELJSKIM
VETRNIK

__________________________________

PREKMURJE KJER NAJPREJ POSIJE SONCE

BUKOVNIŠKO JEZERO, BOGOJINA
MURIŠA
SELO V PREKMURJU

__________________________________

KOROŠKA – DEŽELA STARE ZVESTOBE

NAJEVSKA LIPA
PECA
ŠENTANEL
URŠLJA GORA
VODRIŽ

__________________________________

ZAMEJSTVO OD GOSPE SVETE DO LEPE VIDE

BOTAČ
DEVIN
GOSPOSVETSKO POLJE
KAMNITI LOVEC
LANDARSKA JAMA
MATAJUR
OBIRSKO
OJSTRNIK
PORABJE
RAZKLANI HRIB
ŠPIK HUDE POLICE
TERSKE DOLINE
USTJE SOČE
VGRIZEVA PLANINA

Poglejte tudi

na vrh strani

Lep dan kliče »

150 izletov po Sloveniji

Željko Kozinc »

Knjiga, ki le na prvi pogled spominja na klasičen turistični vodnik, je v resnici veliko več, je avtorsko delo, kakršnega o Sloveniji do njenega izida še nismo imeli. Avtor je v njem združil svoja globoka doživetja in iskriva razmišljanja s 150 skrbno izbranih izletov po Sloveniji. Namerno se je izognil turistično razvpitim krajem in nas marsikdaj rajši popeljal v svet skritih in že skoraj pozabljenih naravnih in kulturnih zakladov naše države. Knjiga je izbor nadvse priljubljenih člankov, ki jih je avtor vsak teden objavljal v Delovem Vikend magazinu.

več »

Dotik sveta »

Zgodba arhitekta Janeza Hacina

Željko Kozinc »

Zgodba arhitekta Janeza Hacina (1931) je pripoved o nadarjenem, vztrajnem in iznajdljivem Slovencu, ki se je v Ženevi uspešno uveljavil v zahtevnem okolju projektiranja javnih in zasebnih zgradb, gradnje in nepremičninskega trga.

več »

Lep dan kliče 3 »

150 izletov po Sloveniji

Željko Kozinc »

Knjiga je tretja v vrsti iz priljubljene serije Kozinčevih popotniških vodnikov po Sloveniji in zamejstvu. Tako kot preostali dve jo z veseljem berejo prav vsi, stari in mladi, preprosti ljudje in intelektualci, saj je napisana preprosto, jasno in razumljivo. Avtor nam v svojem neponovljivem stilu oz. prvinskem jeziku pričara tudi zgodovino opisanih krajev in tamkajšnje ljudi. Morda je prav to tisti skrivnostni čar, ki tako privlači bralce.

več »

Lep dan kliče 2 »

100 izletov po Sloveniji

Željko Kozinc »

Avtor v svojem značilnem in obenem neponovljivem stilu nadaljuje globoka doživetja in iskriva razmišljanja s 100 nadaljnjih skrbno izbranih izletov po Sloveniji, med katere pa je tokrat vključil tudi nekaj točk iz zamejstva. Nadaljuje z vsem tistim, kar je očitno tako zelo pritegnilo bralce. Namerno se je izognil turistično razvpitim krajem in nas rajši popeljal v svet skritih in že skoraj pozabljenih naravnih in kulturnih zakladov naše države in tudi zamejstva.

več »

Lep dan kliče 4 »

100 izletov po Sloveniji

Željko Kozinc »

Knjiga Lep dan kliče 4 je že četrta iz istoimenske zbirke, ki si je dodobra utrla pot med slovenske bralce. Čeprav je sprva kazalo, da pri nas skoraj ni več tistih nekoliko odmaknjenih in manj znanih kotičkov, ki jih avtor v svojem neponovljivem stilu razkriva širši javnosti, se je brez problema našlo še obilo gradiva tudi za četrto knjigo. V njej avtor nadaljuje svoja globoka doživetja in iskriva razmišljanja s 100 nadaljnjih skrbno izbranih izletov po Sloveniji, med katere je ponovno vključil tudi nekaj točk iz zamejstva.

več »

Votel kamen »

Željko Kozinc »

Votel kamen, po svojem temeljnem žanru ljubezenski roman, je dramatična zgodba zakoncev v zgodnjih srednjih letih, arhitekta in umetnostne zgodovinarke, ki pristaneta v novinarstvu. Njemu razpuščeni etični principi v delu slovenskega tiska omogočijo, da objavi psihiatrične izvide vidnega politika.

več »

Okrog Ljubljane »

61 izletov

Željko Kozinc »

Knjiga Okrog Ljubljane je izletniški vodnik po 61 točkah v bližnji okolici slovenske prestolnice in je tako prvi Kozinčev vodnik, ki se je omejil le na en del Slovenije. Ljubljana ima pred večino drugih evropskih prestolnic enkratno prednost: že na pragu njenih predmestij se začno širiti vabljiva naravna okolja in razgibana, lepo oblikovana kulturna pokrajina.

več »

Srečni konci »

Željko Kozinc »

Željko Kozinc v svojih proznih delih pogosto izhaja iz kriminalnega romana, a se zgodba prej ali slej iztrga iz žanrskih okovov, se osamosvoji in zaživi povsem nepričakovano življenje. Že začetek novega dela priča o podobni strukturi: na zabavi oglaševalskega mogotca se med ostanki pečene kozličevine znajde človeško uho. Takšen začetek pa priča še o nečem – roman je začinjen z neprikrito ironijo, ki ne prizanaša ne tistim na vrhu ne njihovim žrtvam. In ki je, kot bi lahko sklepali, le hrbtna stran patetike in sentimentalnosti, s katerima avtor barva druge robove pripovedi.

več »

Z menoj na izlet »

Skrivnosti, razgledi, zatišja

Željko Kozinc »

Pred skoraj dvema desetletjema je novinar in pisatelj Željko Kozinc (1939) objavil svoj prvi popotniški vodnik po Sloveniji – Lep dan kliče. Njegovi izleti, doživeti z dušo in telesom ter popisani v bogatem literarnem jeziku, so pozneje dobili še več nadaljevanj in jih ima danes v svojih knjižnicah, avtomobilskih predalih in popotnih torbah na tisoče Slovencev. Postali so tako rekoč blagovna znamka, »Lep dan kliče!« pa izviren in za vselej prepoznaven podpis neutrudnega popotnika in raziskovalca najlepših izletniških kotičkov po Sloveniji in zamejstvu.

Z menoj na izlet – Skrivnosti, razgledi, zatišja je tretja »velika« izletniška knjiga Željka Kozinca.

več »

Lepi izleti vabijo »

Lep dan kliče – 15 let

Željko Kozinc »

Knjiga Lepi izleti vabijo je že sedma v nizu priljubljenih Kozinčevih vodnikov po Sloveniji in zamejstvu, ki smo jih izdali v zadnjih 15 letih. Lep dan kliče, prvi Kozinčev vodnik, ki je izšel leta 1999 in bil kar šestkrat ponatisnjen, je v slovensko popotniško literaturo prinesel svež veter. Ta še danes navdušuje bralce in izletnike, dokaz pa je tudi izbor najlepših izletov Moje najljubše poti, ki je izšel ob desetletnici izida prve knjige Lep dan kliče. Oba natisa sta zelo hitro pošla.
Minilo je pet let in prišel je čas za novo izdajo. Željko Kozinc je po izidu Mojih najljubših poti prehodil mnogo lepih kotičkov, nekatere na novo, druge že kdo ve kolikič, in nastala je knjiga Lepi izleti vabijo.
Lepi izleti so zbirka 104 izletov – 81 jih je Kozinc opisal že v prejšnjih knjigah in jih je zdaj prehodil na novo ter njihove opise osvežil, 23 izletov pa je čisto novih. Tudi to knjigo spremljajo Kozinčeve fotografije – te »govorijo« tako kot besedilo in mnogim daje največji mik prav detajl, ki bi vas na fotografiji na kaki »lepi« turistični razglednici zmotil.

več »

Z menoj na izlet in Lepi izleti vabijo »

Željko Kozinc »

Izleti v najlepše, a malo bolj skrite kotičke po Sloveniji in zamejstvu. Za pohodnike pa tudi plezalce, za samotarje pa tudi družine, za mlado in staro, za vse, ki se radi potepajo ne le odprtih oči, ampak tudi odprtega duha.

Knjigi Z menoj na izlet in Lepi izleti vabijo sta nastali ob 20. in 15. obletnici prve knjige v zbirki Lep dan kliče. Spremljali vas bosta na 208 izletih, lahko začnete pri A, pri Ajdovskem gradcu pri Sevnici ali Abitantih, ali pa Slovenijo raziščete po pokrajinah. Morda vas bo celo presenetilo, koliko prelepih kotičkov je tudi čisto blizu vašega doma: obiščite jih in preberite, kako jih je doživel in opisal Željko Kozinc.

več »

Loške poti »

50 izletov po Selškem, Poljanskem in Žirovskem

Željko Kozinc »

Tisti, ki jim je knjiga dobra prijateljica, pogosto pravijo, da jo radi vzamejo s sabo, kamor koli že gredo. Knjiga Loške poti je v tej luči prav posebna prijateljica, saj je ne boste vzeli le vi s sabo, temveč bo vzela s sabo tudi ona vas: popeljala vas bo – bodisi samo v duhu bodisi čisto zares, v športnih čevljih, z nahrbtnikom in fotoaparatom in sploh vsem, kar spada na take prelepe poti – v loško pogorje, v tiste čarobne kraje, ki jih je tako privlačno, a hkrati prepričljivo stvarno opisal »domačin« Ivan Tavčar.
Tudi v tej knjigi – gre za že osmi izletniški vodnik Željka Kozinca, ki se je na vodniškem področju proslavil predvsem s serijo vodnikov Lep dan kliče – hodimo z avtorjem po hribih in dolinah, kmetijah in zaselkih, večjih in manjših krajih, pri čemer nas večkrat popelje tudi med ljudi in njihove usode v različnih časih. Skozi Kozinčevo unikatno lečo, opremljeno s tipali, ki najdejo posebno v (navidezno) vsakdanjem in dragoceno v (pogosto) pozabljenem, je bralcu (in izletniku) dan dragocen vpogled v skrite in manj skrite kotičke naše dežele – ter seveda prelep razgled po njenih pokrajinah.

več »