E-novice

Novica

Zapiramo Modrijanovo knjigarno v Ljubljani; vabljeni še naprej v Modrijanovo knjigarno v Škofji Loki

08.03.2016

Založba Modrijan bo sredi pomladi 2016, po skoraj sedmih letih delovanja, zaprla Modrijanovo knjigarno na Trubarjevi cesti 27 v Ljubljani. Razlogi za zaprtje knjigarne se ne razlikujejo bistveno od razlogov, iz katerih je svoja vrata zaprla katerakoli druga slovenska knjigarna.

Modrijanova knjigarna v Ljubljani je začela delovati jeseni 2009. Takrat je bila to edina knjigarna na Trubarjevi cesti, a tudi po širitvi knjigarniške dejavnosti v tem koncu prestolnice je ostala druga največja v središču Ljubljane. Prostornost in markantnost njene notranjščine sta omogočali prirejanje najrazličnejših književnih prireditev, ena največjih pa je bil Knjigokup vsako jesen. Rdeča nit številnih dogodkov v knjigarni, ki jih je organizirala založba Modrijan, je bila založniško-knjigotrška problematika – teme »problemskih omizij« so se osredotočale prav na vprašanja, ki so ključna za obstoj in razvoj knjižnega trga: ali bi bilo mogoče prodati več knjig, »ko bi mačke brale«; kaj za prihodnost knjige pomeni nezavidljiva bralna pismenost slovenskih šolarjev; zakaj je v programih slovenskih založnikov tako malo vrhunskih in nagrajenih pisateljic; komu je namenjena literarna kritika – ali vendarle ne predvsem kupcem knjig, bralcem in knjižničarjem; kdo so kupci in bralci stvarne literature in zakaj jih ni več; ali je matura »biznis« in za koga; kam neki se je »izgubil« bralec, ali bolje, »kupec knjig«, in kako si razložiti slovensko »posebnost«, da večina obiskovalcev literarnih dogodkov in celo gostovanj slovečih pisateljev in pisateljic knjigarne zapušča praznih rok; kakšna je v luči slovenske bralne kulture prihodnost knjigarn ... Na nekatera vprašanja smo našli odgovore, na mnoga ne ...

V Modrijanovi knjigarni v Ljubljani se je v šestih letih zvrstilo več kot 200 književnih dogodkov. Najuspešnejši so bili seveda tisti, ki so privabili največ obiskovalcev – na nekaterih smo jih našteli več kot sto – in »prodali« največ knjig. V knjigarni so gostovali številni vrhunski literati, tako tuji kot domači – naštejmo le nekatere: Andreï Makine (Francija), Andrej Gelasimov (Rusija), Renato Baretić, Ivana Simić Bodrožić, Veljko Barbieri in Želimir Periš (Hrvaška), Vladimir Pištalo in Aleksandar Hemon (ZDA), Koen Peeters (Belgija), Radka Denemarková (Češka), Olga Tokarczuk (Poljska); Drago Jančar, Niko Grafenauer, Ciril Zlobec, Katarina Marinčič, Andrej E. Skubic, Andrej Inkret, Miriam Drev, Goran Vojnović, Slavko Pregl, Davorin Lenko, Roman Rozina, Ervin Fritz, Polona Glavan, Vesna Lemaić, Mirana Likar ... Veliko obiskovalcev so privabile tudi predstavitve knjig »neliterarnih« zvrsti, kot so kuharske knjige in drugi priročniki ter poljudnoznanstvena literatura, in predstavitve medijem, izmed katerih kaže posebej spomniti na obisk italijanskega novinarja Gianluigija Nuzzija, ki je poleti 2010, po izidu njegove knjige Vatikan, d. d., ob izjemni naklonjenosti medijev tako rekoč čez noč »razprodal« celotno prvo izdajo slovenskega prevoda. V knjigarni so se redno srečevali člani Zgodovinskega društva Ljubljana, pripravili smo več dogodkov z mladimi v sklopu cikla IZbranja, gostili smo pogovorne cikle Kje je konec sveta? z Bredo Biščak, Brutnskopija z dr. Andražem Terškom in Pridobljeno s prevodom Društva slovenskih književnih prevajalcev ...

Knjigarna bo do zaprtja (predvidoma v drugi polovici maja) za kupce nemoteno delovala, za slovo pa pripravlja več zanimivih dejavnosti, katerih cilj je predvsem, da jo obiščete in z nakupi pomagate, da čim prej izprazni svoje police in lokal – še vedno enega najlepših v središču Ljubljane – prepusti kateremu od trgovcev, ki bo bodisi nadaljeval knjigarniško tradicijo ali pa Trubarjevo obogatil z drugačno ponudbo.

Kupce Modrijanovih knjig vabimo, da se po zaprtju knjigarne po knjigo odpravijo na sedež založbe Modrijan na Poljanski cesti 15 v Ljubljani, kjer so na voljo vse knjige in učbeniki založbe, knjižne novosti pa je mogoče kupiti že na dan izida. Pričakujemo vas vsak delovni dan od 8. do 15. ure. Založba bo po zaprtju knjigarne svoje dogodke prirejala na drugih prizoriščih v Ljubljani: v Cankarjevem domu, Trubarjevi hiši literature, Kinu Šiška, v Hiši sanjajočih knjig ... Modrijanova knjigarna v Škofji Loki svojo dejavnost nadaljuje z razširjeno ponudbo in izbranimi književnimi dogodki.

Vabljeni v Modrijanovo knjigarno!

objavljeno v rubriki: Modrijanova knjigarna

Multimedija

na vrh strani

Sorodne novice

na vrh strani

03.09.2015

Šest let Modrijanove knjigarne v Ljubljani in šesti Knjigokup – od 21. septembra do 17. oktobra 2015 »

Založba Modrijan je svojo prvo knjigarno odprla septembra 2009 na Trubarjevi cesti v Ljubljani. Takrat je bila to edina knjigarna na tem koncu mesta. Po šestih letih Modrijanova knjigarna še vedno stoji, še vedno je v najlepši hiši v najlepši ljubljanski ulici ... Le da ta ulica – Trubarjeva cesta – danes slovi kot edina knjigarniška ulica v Ljubljani: po levi od »prešerca« proti križišču z Resljevo lahko vstopite v kar tri knjigarne.
Toda – Modrijanova knjigarna je: 1. največja; 2. najbolje založena; 3. kupcem nudi tudi učbeniško literaturo. In četrtič: samo v Modrijanovi knjigarni poteka KNJIGOKUP.

Prvi KNJIGOKUP je bil leta 2010, ob prvi obletnici knjigarne. Imeli smo celo torto! Svečk v naslednjih letih nismo več upihnili, zato pa smo po prvem KNJIGOKUPU sklenili, da ga priredimo vsako leto na pragu koledarske jeseni. Še več, raztegnili smo ga na ves mesec. Letos bo šesti, ne bomo ga (še) imenovali »tradicionalni«, to bi bilo prevzetno.

objavljeno v rubriki: Modrijanova knjigarna

15.03.2015

Kupujem knjige – torej sem: od 13. do 25. aprila 2015 »Dnevi Modrijanove knjige« – drugič »

April že dolgo velja za mesec knjige, pred dvema desetletjema je knjiga dobila svoj svetovni dan, 23. april, lani prvič v Sloveniji pa še svojo noč. Aprila, zlasti okoli dneva knjige in avtorskih pravic, se bo o knjigah spet veliko razmišljalo, pisalo in govorilo, in marsikdo bo opozoril na poročilo o raziskavi »Bralna kultura in nakupovanje knjig v Republiki Sloveniji«, ki je bilo javnosti predstavljeno novembra 2014. 45 odstotkov vprašanih je priznalo, da v zadnjem letu ni kupilo niti ene same knjige, in med njimi jih je na vprašanje, zakaj ne, večina odgovorila: »Ker me knjige ne zanimajo.« Da je »nezanimanje za knjige« najpomembnejši razlog bralne (in nakupovalne) abstinence, je zelo zaskrbljujoče, drugi najpogostejši razlog, »ker so predrage«, pa je, priznajmo, vedno priročen, a nemalokrat iz trte zvit izgovor.

objavljeno v rubriki: Modrijanova knjigarna

14.09.2014

Druženje v Modrijanovi knjigarni – spodbuda k branju in nakupu na Knjigokupu  »

Kaj je najboljša spodbuda k nakupu knjige? Oglas v časopisu? Telefonski klic iz založbe? Elektronsko sporočilo? Akviziter na hišnem pragu? Mnogi bi odgovorili, da nič od tega. Najbolj zaleže, če nam knjigo priporoči prijatelj, sorodnik, učitelj ali pač kdo drug, čigar mnenje cenimo. In če se s kom izmed njih družimo v bogato založeni knjigarni, je pot do knjige še lažja, še posebej če je v njej »knjigokup«.
Tudi peti Knjigokup v Modrijanovi knjigarni poleg kupov knjig za ugodnejši nakup nudi veliko priložnosti za druženje – ob zanimivih pogovorih, branjih, predstavitvah, srečavanjih z avtorji, prevajalci, uredniki, kritiki in bralci.

Knjigokup 2014 se bo začel v ponedeljek, 22. septembra, in bo trajal do sobote, 18. oktobra, a najboljši čas za obisk bodo dnevi, ko bodo v Modrijanovi knjigarni »srečavanja«. Prvo bo že v torek, 23. septembra, ko bomo s pogovorom o književnosti držav nekdanje Jugoslavije »simbolno« sklenili »Poletno branje 2014 v Modrijanovi knjigarni« ter predstavili dva nova prevoda: romana Rezervno življenje Lidije Dimkovske in Božji otročički Tatjane Gromače. Pogovor z Lidijo Dimkovsko, Majo Novak in Alešem Debeljakom bo vodil Goran Vojnović.

objavljeno v rubriki: Modrijanova knjigarna

03.09.2014

Še malo, pa bo spet Knjigokup! – Pripravite se na kupovanje, branje in obdarovanje »

25. septembra 2014 bo Modrijanova knjigarna na Trubarjevi 27 v Ljubljani zaokrožila peto leto delovanja. To pomeni, da bo spet »Knjigokup«, že peti zapovrstjo. Začel se bo v ponedeljek, 22. septembra, in zaključil v soboto, 18. oktobra, v tem mesecu pa se bo v knjigarni zvrstilo tudi nekaj izjemno zanimivih dogodkov.
V ospredju bo seveda nakupovanje knjig, zato se bomo v tem času najskrbneje posvečali kupcem. Glavno sporočilo Knjigokupa je, da bralna kultura ni le branje, temveč tudi kupovanje knjig. Le z njim omogočamo, da lahko naši literati in drugi avtorji pišejo, prevajalci prevajajo, oblikovalci oblikujejo čudovite knjižne platnice in založbe izdajajo knjige, ki nas razveseljujejo, osrečujejo, kratkočasijo, poučujejo, bogatijo ... In to sporočilo postaja po letih upadanja prodaje zlasti najkakovostnejših knjig vse nujnejše.

objavljeno v rubriki: Modrijanova knjigarna

14.04.2014

Spoznajte knjige založbe Modrijan na enem mestu – obiščite Modrijanovo knjigarno na Trubarjevi 27 »

Septembra bo Modrijanova knjigarna dopolnila pet let in v petem letu delovanja je vendarle napočil čas, da posveti nekaj več časa in prostora Modrijanovim knjigam. Ne nazadnje smo jo odprli prav zaradi njih!
Če je »rojstni dan« Modrijanove knjigarne dober razlog za Knjigokup – letošnji bo že peti zapovrstjo – naj bodo dnevi okoli 23. aprila, svetovnega dneva knjige in avtorskih pravic, Dnevi Modrijanove knjige. Letos bodo prvi; ali bodo tudi zadnji, pa boste izvedeli prihodnje leto.

Založba Modrijan, ki bo kmalu dopolnila 20 let in je bila prvih nekaj let prepoznavna predvsem po kakovostni učbeniški literaturi, je danes ena največjih »srednjih« slovenskih založb. Na leto objavi okoli 50 novih knjižnih naslovov – število niha glede na obseg in zahtevnost knjig – in do 10 novih učbenikov oziroma delovnih zvezkov. Založba si kljub vse agresivnejši komercializaciji (in banalizaciji) našega knjižnega trga prizadeva predvsem za kakovostno knjigo, naj gre za izvirno ali domače delo, in skuša zadovoljiti tiste kupce in bralce, ki cenijo svoj čas in denar ter kupujejo preudarno. Takih je med obiskovalci Modrijanove knjigarne veliko in prav njim so namenjeni »Dnevi Modrijanove knjige«.

objavljeno v rubriki: Modrijanova knjigarna