E-novice

Novica

Kupujem knjige – torej sem: od 13. do 25. aprila 2015 »Dnevi Modrijanove knjige« – drugič

15.03.2015

April že dolgo velja za mesec knjige, pred dvema desetletjema je knjiga dobila svoj svetovni dan, 23. april, lani prvič v Sloveniji pa še svojo noč. Aprila, zlasti okoli dneva knjige in avtorskih pravic, se bo o knjigah spet veliko razmišljalo, pisalo in govorilo, in marsikdo bo opozoril na poročilo o raziskavi »Bralna kultura in nakupovanje knjig v Republiki Sloveniji«, ki je bilo javnosti predstavljeno novembra 2014. 45 odstotkov vprašanih je priznalo, da v zadnjem letu ni kupilo niti ene same knjige, in med njimi jih je na vprašanje, zakaj ne, večina odgovorila: »Ker me knjige ne zanimajo.« Da je »nezanimanje za knjige« najpomembnejši razlog bralne (in nakupovalne) abstinence, je zelo zaskrbljujoče, drugi najpogostejši razlog, »ker so predrage«, pa je, priznajmo, vedno priročen, a nemalokrat iz trte zvit izgovor.

Nizka bralna kultura Slovencev in izogibanje knjigarnam danes povzročata skrbi, vsaj zdi se tako, predvsem založnikom in knjigotržcem. Preden se bodo njunih posledic zavedeli tudi drugi, pa utegne biti prepozno. Dr. Uroš Grilc, prejšnji kulturni minister in zdaj vodja Urada za mladino pri MOL, v članku »Zakaj Slovenci kupimo tako malo knjig?« v 11. številki Mladine opozarja na neposredno povezavo med domačo knjižnico in bralno-nakupovalnimi navadami. »Po Evrostatovi raziskavi iz leta 2007 se je po številu knjig doma 12 članic EU uvrstilo pred Slovenijo. Nič kaj spodbuden rezultat. Domača knjižnica je vrednota, ki jo posameznik posvoji ali ›deduje‹ prek zgleda staršev.« Grilc na podlagi lani izvedene raziskave navede še paradoks, da šolo kot zgled navajajo prav najslabši bralci oziroma nekupci knjig, kar pomeni, da prav pri njih šola, sodeč po rezultatih, ni bila zgled, ki bi pustil trajnejše učinke na bralne navade. Povejmo drugače: otroke vzgojijo v dobre bralce in kupce knjig domače okolje, starši, sorodniki, domača knjižnica. Šola očitno ne. Grilc o tem izčrpno piše v nadaljevanju članka, ki ga zaključi takole: »Dlje ko odlašamo s poglobljeno refleksijo tega, kaj je treba spremeniti in kako, več generacij bralcev izgubljamo. Izgubljamo tudi več kritičnih in izobraženih državljanov. In navsezadnje, če peša bralna kultura neke države, peša njen razvoj vobče.«

Tretjina Slovencev ima doma manj kot 50 knjig. A 50 jih po našem mnenju še ne naredi knjižnice, toliko knjig je samo njen zametek. 200 in več – temu pa bi že lahko rekli mala knjižnica, a takšno ima doma le dobra desetina Slovencev. O tem, kaj pomenijo »knjige pri roki«, smo lahko v mesecih po objavi raziskave bralnih navad Slovencev večkrat brali, dr. Samo Rugelj pa je že leto prej mejo postavil celo krepko čez 200: »Družinska knjižnica z vsaj 500 knjigami v domu neizobraženih staršev (kot je denimo nedokončana osnovna šola) približno enako, včasih pa celo bolj prispeva k za tri leta višji izobrazbi otrok kot visoko izobraženi starši z domom brez knjig in branja. V nekaterih državah daje domača knjižnica še večji pospešek (denimo šest let na Kitajskem), v Ameriki ta znaša nekaj manj kot dve leti in pol, v Sloveniji pa natančno 2,7 leta. Morda je to tista pomembna podrobnost, ki na koncu pomeni razliko med sfaliranim in diplomiranim študentom.« (Imate doma 500 knjig?, Siol, 20. 11. 2013).

Kako hitreje do domače knjižnice? Do 500, 200 ali pa vsaj 50, 20, 10 knjig? Ena od poti je, da obiščete pravo knjigarno o pravem času. Založba Modrijan je lani prvič organizirala »Dneve Modrijanove knjige« v Modrijanovi knjigarni na Trubarjevi 27 v Ljubljani (letos se ji bo pridružila še mala škofjeloška sestra). Tako bodo od ponedeljka, 13. aprila, do sobote, 25. aprila, v obeh kraljevale predvsem Modrijanove knjige. V izložbah, na policah, na prodajnih otokih, na levi in na desni, zgoraj in spodaj pa tudi na tleh – ne bo jih mogoče spregledati. Take za evro ali dva, za četrt, tretjino ali pol cene, cenejše bodo tudi najdražje in najdebelejše, tiste, ki si jih morda že dolgo želite, pa doslej niste imeli prave priložnosti za nakup. V času »Dnevov Modrijanove knjige« se bomo o knjigah tudi pogovarjali – tako v Ljubljani kakor v Škofji Loki bo več knjižnih dogodkov. Prvi vrhunec bo gostovanje britanskega zgodovinarja Keitha Lowa, čigar odmevna monografija Podivjana celina je izšla lani v času knjižnega sejma – Lowe bo svojo knjigo predstavil v sredo, 15. aprila, v Cankarjevem domu, pri tamkajšnjem nakupu pa bo mogoče unovčiti vstopnico za 3 evre. Drugi vrhunec bo »noč knjige«, ko bosta naši knjigarni široko odprtih vrat sprejemali kupce še celo uro po polnoči. O tem, kaj se bo to noč dogajalo pri nas, pa bomo poročali v kateri izmed naslednjih novic.

Vabljeni na Dneve Modrijanove knjige 2015!

objavljeno v rubriki: Modrijanova knjigarna

Sorodne novice

na vrh strani

08.03.2016

Zapiramo Modrijanovo knjigarno v Ljubljani; vabljeni še naprej v Modrijanovo knjigarno v Škofji Loki »

Založba Modrijan bo sredi pomladi 2016, po skoraj sedmih letih delovanja, zaprla Modrijanovo knjigarno na Trubarjevi cesti 27 v Ljubljani. Razlogi za zaprtje knjigarne se ne razlikujejo bistveno od razlogov, iz katerih je svoja vrata zaprla katerakoli druga slovenska knjigarna.

Modrijanova knjigarna v Ljubljani je začela delovati jeseni 2009. Takrat je bila to edina knjigarna na Trubarjevi cesti, a tudi po širitvi knjigarniške dejavnosti v tem koncu prestolnice je ostala druga največja v središču Ljubljane. Prostornost in markantnost njene notranjščine sta omogočali prirejanje najrazličnejših književnih prireditev, ena največjih pa je bil Knjigokup vsako jesen. Rdeča nit številnih dogodkov v knjigarni, ki jih je organizirala založba Modrijan, je bila založniško-knjigotrška problematika – teme »problemskih omizij« so se osredotočale prav na vprašanja, ki so ključna za obstoj in razvoj knjižnega trga: ali bi bilo mogoče prodati več knjig, »ko bi mačke brale« ...

objavljeno v rubriki: Modrijanova knjigarna

03.09.2015

Šest let Modrijanove knjigarne v Ljubljani in šesti Knjigokup – od 21. septembra do 17. oktobra 2015 »

Založba Modrijan je svojo prvo knjigarno odprla septembra 2009 na Trubarjevi cesti v Ljubljani. Takrat je bila to edina knjigarna na tem koncu mesta. Po šestih letih Modrijanova knjigarna še vedno stoji, še vedno je v najlepši hiši v najlepši ljubljanski ulici ... Le da ta ulica – Trubarjeva cesta – danes slovi kot edina knjigarniška ulica v Ljubljani: po levi od »prešerca« proti križišču z Resljevo lahko vstopite v kar tri knjigarne.
Toda – Modrijanova knjigarna je: 1. največja; 2. najbolje založena; 3. kupcem nudi tudi učbeniško literaturo. In četrtič: samo v Modrijanovi knjigarni poteka KNJIGOKUP.

Prvi KNJIGOKUP je bil leta 2010, ob prvi obletnici knjigarne. Imeli smo celo torto! Svečk v naslednjih letih nismo več upihnili, zato pa smo po prvem KNJIGOKUPU sklenili, da ga priredimo vsako leto na pragu koledarske jeseni. Še več, raztegnili smo ga na ves mesec. Letos bo šesti, ne bomo ga (še) imenovali »tradicionalni«, to bi bilo prevzetno.

objavljeno v rubriki: Modrijanova knjigarna

14.09.2014

Druženje v Modrijanovi knjigarni – spodbuda k branju in nakupu na Knjigokupu  »

Kaj je najboljša spodbuda k nakupu knjige? Oglas v časopisu? Telefonski klic iz založbe? Elektronsko sporočilo? Akviziter na hišnem pragu? Mnogi bi odgovorili, da nič od tega. Najbolj zaleže, če nam knjigo priporoči prijatelj, sorodnik, učitelj ali pač kdo drug, čigar mnenje cenimo. In če se s kom izmed njih družimo v bogato založeni knjigarni, je pot do knjige še lažja, še posebej če je v njej »knjigokup«.
Tudi peti Knjigokup v Modrijanovi knjigarni poleg kupov knjig za ugodnejši nakup nudi veliko priložnosti za druženje – ob zanimivih pogovorih, branjih, predstavitvah, srečavanjih z avtorji, prevajalci, uredniki, kritiki in bralci.

Knjigokup 2014 se bo začel v ponedeljek, 22. septembra, in bo trajal do sobote, 18. oktobra, a najboljši čas za obisk bodo dnevi, ko bodo v Modrijanovi knjigarni »srečavanja«. Prvo bo že v torek, 23. septembra, ko bomo s pogovorom o književnosti držav nekdanje Jugoslavije »simbolno« sklenili »Poletno branje 2014 v Modrijanovi knjigarni« ter predstavili dva nova prevoda: romana Rezervno življenje Lidije Dimkovske in Božji otročički Tatjane Gromače. Pogovor z Lidijo Dimkovsko, Majo Novak in Alešem Debeljakom bo vodil Goran Vojnović.

objavljeno v rubriki: Modrijanova knjigarna

03.09.2014

Še malo, pa bo spet Knjigokup! – Pripravite se na kupovanje, branje in obdarovanje »

25. septembra 2014 bo Modrijanova knjigarna na Trubarjevi 27 v Ljubljani zaokrožila peto leto delovanja. To pomeni, da bo spet »Knjigokup«, že peti zapovrstjo. Začel se bo v ponedeljek, 22. septembra, in zaključil v soboto, 18. oktobra, v tem mesecu pa se bo v knjigarni zvrstilo tudi nekaj izjemno zanimivih dogodkov.
V ospredju bo seveda nakupovanje knjig, zato se bomo v tem času najskrbneje posvečali kupcem. Glavno sporočilo Knjigokupa je, da bralna kultura ni le branje, temveč tudi kupovanje knjig. Le z njim omogočamo, da lahko naši literati in drugi avtorji pišejo, prevajalci prevajajo, oblikovalci oblikujejo čudovite knjižne platnice in založbe izdajajo knjige, ki nas razveseljujejo, osrečujejo, kratkočasijo, poučujejo, bogatijo ... In to sporočilo postaja po letih upadanja prodaje zlasti najkakovostnejših knjig vse nujnejše.

objavljeno v rubriki: Modrijanova knjigarna

14.04.2014

Spoznajte knjige založbe Modrijan na enem mestu – obiščite Modrijanovo knjigarno na Trubarjevi 27 »

Septembra bo Modrijanova knjigarna dopolnila pet let in v petem letu delovanja je vendarle napočil čas, da posveti nekaj več časa in prostora Modrijanovim knjigam. Ne nazadnje smo jo odprli prav zaradi njih!
Če je »rojstni dan« Modrijanove knjigarne dober razlog za Knjigokup – letošnji bo že peti zapovrstjo – naj bodo dnevi okoli 23. aprila, svetovnega dneva knjige in avtorskih pravic, Dnevi Modrijanove knjige. Letos bodo prvi; ali bodo tudi zadnji, pa boste izvedeli prihodnje leto.

Založba Modrijan, ki bo kmalu dopolnila 20 let in je bila prvih nekaj let prepoznavna predvsem po kakovostni učbeniški literaturi, je danes ena največjih »srednjih« slovenskih založb. Na leto objavi okoli 50 novih knjižnih naslovov – število niha glede na obseg in zahtevnost knjig – in do 10 novih učbenikov oziroma delovnih zvezkov. Založba si kljub vse agresivnejši komercializaciji (in banalizaciji) našega knjižnega trga prizadeva predvsem za kakovostno knjigo, naj gre za izvirno ali domače delo, in skuša zadovoljiti tiste kupce in bralce, ki cenijo svoj čas in denar ter kupujejo preudarno. Takih je med obiskovalci Modrijanove knjigarne veliko in prav njim so namenjeni »Dnevi Modrijanove knjige«.

objavljeno v rubriki: Modrijanova knjigarna