E-novice

Novica

Kupujem knjige – torej sem: »Dnevi Modrijanove knjige« od 14. do 26. aprila 2014 v Modrijanovi knjigarni

06.04.2014

Svetovni dan poezije, svetovni dan mladinske književnosti, svetovni dan pripovedništva, svetovni dan jezikov ... In še marsikaterega lahko povežemo s knjigo. Vendar ima knjiga svoj »glavni« svetovni dan 23. aprila. Ta dan so za »svetovni dan knjige in avtorskih pravic« pred dvajsetimi leti določili pri Unescu, v čast več pisateljev, ki so se tega dne rodili ali pa umrli, najbolj znan med njimi pa je seveda veliki angleški dramatik William Shakespeare, ki je umrl 23. aprila 1616.

Temeljno poslanstvo tega praznika sta spodbujanje branja (dobre) literature ter spoštovanje avtorjev in avtorskih pravic, zadnjih nekaj let pa knjigarji in založniki na Slovenskem vse bolj postavljamo v ospredje pomen kupovanja knjig. Slovenci smo namreč dobri bralci, tako rekoč obsedeni pisci – po številu izdanih leposlovnih knjig na milijon prebivalcev tako rekoč v svetovnem vrhu! – vendar strahotno slabi kupci. In ker je en sam dan za čaščenje knjige premalo, se ji pri nas posvečamo najmanj en teden, in če k temu prištejemo še priprave, se praznovanje knjige rado razvleče na štirinajst dni ali celo ves april.

Založba Modrijan je v petem letu delovanja Modrijanove knjigarne na Trubarjevi 27 v Ljubljani sklenila nagraditi svoje zveste kupce ter predstaviti svoj program tudi tistim, ki Modrijanovih knjig bodisi ne poznajo ali pa jih kupujejo drugje. Vse delovne dni od 14. do 26. aprila 2014 bodo tako v Modrijanovi knjigarni potekali prvi »Dnevi Modrijanove knjige«. Kupcem bo na voljo za ogled, potip in nakup – brez skrbi, vse knjige, tudi tiste, ki so zavite v zaščitno folijo, je mogoče prelistati in marsikatero celo prebrati, če vam le čas dopušča – tako rekoč celoten Modrijanov knjižni program. In kot se za knjižni praznik spodobi, bodo knjige cenejše, nekatere tudi za več kot 60 %. Vsak dan bo mogoče v knjigarni srečati katerega izmed Modrijanovih urednikov, ki bodo svetovali pri izbiri knjig, živahno pa bo tudi kulturno dogajanje, saj pripravljamo kar pet večernih dogodkov. Delovni čas bo običajen, le na velikonočni ponedeljek, 21. aprila, bodo vrata knjigarne cel dan zaprta. Zato pa bomo v sredo, 23. aprila, na svetovni dan knjige in avtorskih pravic, v knjigarni vse do polnoči in še uro čez. »Noč knjige« bo na Trubarjevi živa!

V Modrijanovi knjigarni vas pričakujejo:

Vesna
Vesna
Jaka
Mateja
in
Rok

objavljeno v rubriki: Modrijanova knjigarna

Sorodne novice

na vrh strani

08.03.2016

Zapiramo Modrijanovo knjigarno v Ljubljani; vabljeni še naprej v Modrijanovo knjigarno v Škofji Loki »

Založba Modrijan bo sredi pomladi 2016, po skoraj sedmih letih delovanja, zaprla Modrijanovo knjigarno na Trubarjevi cesti 27 v Ljubljani. Razlogi za zaprtje knjigarne se ne razlikujejo bistveno od razlogov, iz katerih je svoja vrata zaprla katerakoli druga slovenska knjigarna.

Modrijanova knjigarna v Ljubljani je začela delovati jeseni 2009. Takrat je bila to edina knjigarna na Trubarjevi cesti, a tudi po širitvi knjigarniške dejavnosti v tem koncu prestolnice je ostala druga največja v središču Ljubljane. Prostornost in markantnost njene notranjščine sta omogočali prirejanje najrazličnejših književnih prireditev, ena največjih pa je bil Knjigokup vsako jesen. Rdeča nit številnih dogodkov v knjigarni, ki jih je organizirala založba Modrijan, je bila založniško-knjigotrška problematika – teme »problemskih omizij« so se osredotočale prav na vprašanja, ki so ključna za obstoj in razvoj knjižnega trga: ali bi bilo mogoče prodati več knjig, »ko bi mačke brale« ...

objavljeno v rubriki: Modrijanova knjigarna

03.09.2015

Šest let Modrijanove knjigarne v Ljubljani in šesti Knjigokup – od 21. septembra do 17. oktobra 2015 »

Založba Modrijan je svojo prvo knjigarno odprla septembra 2009 na Trubarjevi cesti v Ljubljani. Takrat je bila to edina knjigarna na tem koncu mesta. Po šestih letih Modrijanova knjigarna še vedno stoji, še vedno je v najlepši hiši v najlepši ljubljanski ulici ... Le da ta ulica – Trubarjeva cesta – danes slovi kot edina knjigarniška ulica v Ljubljani: po levi od »prešerca« proti križišču z Resljevo lahko vstopite v kar tri knjigarne.
Toda – Modrijanova knjigarna je: 1. največja; 2. najbolje založena; 3. kupcem nudi tudi učbeniško literaturo. In četrtič: samo v Modrijanovi knjigarni poteka KNJIGOKUP.

Prvi KNJIGOKUP je bil leta 2010, ob prvi obletnici knjigarne. Imeli smo celo torto! Svečk v naslednjih letih nismo več upihnili, zato pa smo po prvem KNJIGOKUPU sklenili, da ga priredimo vsako leto na pragu koledarske jeseni. Še več, raztegnili smo ga na ves mesec. Letos bo šesti, ne bomo ga (še) imenovali »tradicionalni«, to bi bilo prevzetno.

objavljeno v rubriki: Modrijanova knjigarna

15.03.2015

Kupujem knjige – torej sem: od 13. do 25. aprila 2015 »Dnevi Modrijanove knjige« – drugič »

April že dolgo velja za mesec knjige, pred dvema desetletjema je knjiga dobila svoj svetovni dan, 23. april, lani prvič v Sloveniji pa še svojo noč. Aprila, zlasti okoli dneva knjige in avtorskih pravic, se bo o knjigah spet veliko razmišljalo, pisalo in govorilo, in marsikdo bo opozoril na poročilo o raziskavi »Bralna kultura in nakupovanje knjig v Republiki Sloveniji«, ki je bilo javnosti predstavljeno novembra 2014. 45 odstotkov vprašanih je priznalo, da v zadnjem letu ni kupilo niti ene same knjige, in med njimi jih je na vprašanje, zakaj ne, večina odgovorila: »Ker me knjige ne zanimajo.« Da je »nezanimanje za knjige« najpomembnejši razlog bralne (in nakupovalne) abstinence, je zelo zaskrbljujoče, drugi najpogostejši razlog, »ker so predrage«, pa je, priznajmo, vedno priročen, a nemalokrat iz trte zvit izgovor.

objavljeno v rubriki: Modrijanova knjigarna

14.09.2014

Druženje v Modrijanovi knjigarni – spodbuda k branju in nakupu na Knjigokupu  »

Kaj je najboljša spodbuda k nakupu knjige? Oglas v časopisu? Telefonski klic iz založbe? Elektronsko sporočilo? Akviziter na hišnem pragu? Mnogi bi odgovorili, da nič od tega. Najbolj zaleže, če nam knjigo priporoči prijatelj, sorodnik, učitelj ali pač kdo drug, čigar mnenje cenimo. In če se s kom izmed njih družimo v bogato založeni knjigarni, je pot do knjige še lažja, še posebej če je v njej »knjigokup«.
Tudi peti Knjigokup v Modrijanovi knjigarni poleg kupov knjig za ugodnejši nakup nudi veliko priložnosti za druženje – ob zanimivih pogovorih, branjih, predstavitvah, srečavanjih z avtorji, prevajalci, uredniki, kritiki in bralci.

Knjigokup 2014 se bo začel v ponedeljek, 22. septembra, in bo trajal do sobote, 18. oktobra, a najboljši čas za obisk bodo dnevi, ko bodo v Modrijanovi knjigarni »srečavanja«. Prvo bo že v torek, 23. septembra, ko bomo s pogovorom o književnosti držav nekdanje Jugoslavije »simbolno« sklenili »Poletno branje 2014 v Modrijanovi knjigarni« ter predstavili dva nova prevoda: romana Rezervno življenje Lidije Dimkovske in Božji otročički Tatjane Gromače. Pogovor z Lidijo Dimkovsko, Majo Novak in Alešem Debeljakom bo vodil Goran Vojnović.

objavljeno v rubriki: Modrijanova knjigarna

03.09.2014

Še malo, pa bo spet Knjigokup! – Pripravite se na kupovanje, branje in obdarovanje »

25. septembra 2014 bo Modrijanova knjigarna na Trubarjevi 27 v Ljubljani zaokrožila peto leto delovanja. To pomeni, da bo spet »Knjigokup«, že peti zapovrstjo. Začel se bo v ponedeljek, 22. septembra, in zaključil v soboto, 18. oktobra, v tem mesecu pa se bo v knjigarni zvrstilo tudi nekaj izjemno zanimivih dogodkov.
V ospredju bo seveda nakupovanje knjig, zato se bomo v tem času najskrbneje posvečali kupcem. Glavno sporočilo Knjigokupa je, da bralna kultura ni le branje, temveč tudi kupovanje knjig. Le z njim omogočamo, da lahko naši literati in drugi avtorji pišejo, prevajalci prevajajo, oblikovalci oblikujejo čudovite knjižne platnice in založbe izdajajo knjige, ki nas razveseljujejo, osrečujejo, kratkočasijo, poučujejo, bogatijo ... In to sporočilo postaja po letih upadanja prodaje zlasti najkakovostnejših knjig vse nujnejše.

objavljeno v rubriki: Modrijanova knjigarna