Knjiga

Živali iz Gmajnice

Colin Dann

prevod: Uroš Kalčič

naslovnica: Andreja Globočnik

ilustracije: Jacqueline Tettmar

format: 165 × 220

strani: 288

vezava: trda

izid: 2010

ISBN: 978-961-241-446-7

razprodano

Živali iz Gmajnice so v nevarnosti. Ljudje s svojimi rušilnimi stroji krčijo njihov bivalni prostor. Ko je uničen zadnji vodni vir, se znajdejo pred težko odločitvijo, da zapustijo svoje domove. A kako naj Jazbec, Lisjak, Sova, Krastača, Krt, Jež, Fazan, Podlasica, Zajec, Gad, Postovka in drugi zapustijo Gmajnico, in še pomembneje – kam naj gredo? Po nasvetu Krastače se odločijo za potovanje v Park belega jelena, naravni rezervat, v katerem je »vse rezervirano za naravo« in kjer za varnost živali skrbi »posebna pasma ljudi, ki se imenuje naravovarstvenik«. Skličejo gozdno zborovanje, na katerem obnovijo starodavno gozdno prisego, jo poimenujejo Zaobljuba o medsebojni zaščiti, z njo pa se obvežejo, da si bodo na poti stali ob strani, brez nasilja in brez strahu … Tako povezani naredijo načrt za sila nevarno in težavno potovanje in se odpravijo na veliko dogodivščino v nov, neurejen svet, poln težkih preizkušenj …

Colin Dann (1943) je najbolj zaslovel prav s serijo knjig Živali iz Gmajnice (The Animals of Farthing Wood, 1979). Napisal jo je v času službovanja v založniški hiši William Collins & sinovi, kjer je bil zaposlen trinajst let. Tudi v številnih drugih delih, ki so bila (in so dandanašnji) med mladimi bralci prav tako priljubljena, je glavne vloge posvetil živalim. Zelo znana je serija treh knjig »Kralj klatežev« (King of the Vagabonds, 1987), v kateri glavne vloge nosijo mačke. Nekatere druge njegove knjige so: »Oven s Sladke reke« (The Ram of Sweetriver, 1987), »Psi z obale« (The Beach Dogs, 1989), »Zapuščina duhov« (A Legacy of Ghosts, 1992), »Véliki pobeg« (A Great Escape, 1993), serija treh knjig »Levi z Lingmera« (Lions of Lingmere, 2000), »Nikogaršnji pes« (Nobody's Dog, 2000).

Knjiga Živali iz Gmajnice je prvič izšla leta 1979, sledilo pa ji je še osem knjig o gozdnih živalicah. Po njej so leta 1993 posneli tudi televizijsko miniserijo, ki je po svetu doživela izjemen uspeh, pred nekaj leti pa so milijoni oboževalcev za izdajo na DVD-ju podpisovali peticijo. Čeprav se je knjiga pogosto znašla na različnih priporočilnih seznamih za mlade, so kasneje poudarjali njeno vsegeneracijskost, s svojo sporočilnostjo o uničevalnem človeškem ravnanju z naravo in o medsebojnem spoštovanju vseh živih bitjih pa je danes še kako aktualna. Poleg ljubiteljev narave in živali se bodo knjige še posebej razveselili starši, ki bi svojim otrokom z zgodbo želeli pokazati, kako pomembno vlogo pri ohranjanju živali in narave ima človek.

Knjigi so pri Pionirski - centru za mladinsko književnost in knjižničarstvo pri Mestni knjižnici Ljubljana podelili znak »zlata hruška«.

Multimedija

na vrh strani