Knjiga

Ubežni delci

Anne Michaels»

prevod: Teja Bivic

naslovnica: Vesna Vidmar

format: 130 × 200

strani: 280

vezava: mehka, zavihi

izid: 2010

ISBN: 978-961-241-482-5

razprodano

Poljska med drugo svetovno vojno. Sedemletni Jakob Beer, poljski Jud, se po nacističnem pokolu, v katerem izgubi starše in sestro, zateče v gozd. Najde ga grški znanstvenik Athos Roussos, ki tam raziskuje arheološko najdišče Biskupin, in ga odpelje s seboj v Grčijo, na otok Zakintos, po vojni pa skupaj emigrirata v Toronto. Mnogo let pozneje se Jakob Beer, prevajalec in pesnik, spoprijatelji z Benom, mladim profesorjem, čigar starši so preživeli holokavst. Spomini privrejo. Vežejo preteklost in sedanjost, najtemačnejše more in najsvetlejše sanje.
To je nepozaben, izjemno bogat, liričen, čustveno nabit roman o spominu in o pozabi. O tem, kako ljubiti žive, ko pa je srce pokopano skupaj z mrtvimi.

Prevod je finančno podprl Kanadski svet za umetnost.

_______

Na naslovnici sta Rade Šerbedžija (Athos) in Robbie Kay (Jakob) v kanadsko-grškem filmu, ki ga je leta 2007 po romanu posnel Jeremy Podeswa.

_______

NAGRADA ORANGE 1997

Zapisali so ...

na vrh strani

Gre za res neverjetno knjigo, za izjemno delo kanadske književnosti, ki je prejelo veliko nagrad. Tudi prevod Teje Bivic je krasen. Zgodba se odvija med drugo svetovno vojno in po njej, med Poljsko, Grčijo in Kanado. Nisem še brala knjige s tako mogočnimi metaforami, s tako plemenitimi liki ljudi in po drugi strani s tako grozljivimi opisi prestane groze in krivice. Če hočete razumeti, kaj je moč spomina, vam bo veliko dala. Poleg tega nam posreduje veliko znanja o naravoslovju in geologiji in še o marsičem, saj glavna junaka preživita najtežja leta med knjigami, ki jima dobesedno rešijo življenje.

Alenka Rebula, Primorski dnevnik, 7. 8. 2011

Poglejte tudi

na vrh strani

Ubežni delci »

Anne Michaels »

Roman Ubežni delci sestavljata dve zgodbi, Jakobovi in Benovi spomini. Oba sta poljska Juda, starejši, pesnik in prevajalec Jakob Beer, se je rodil na Poljskem nekaj let pred holokavstom, vremenoslovec Ben pa v Kanadi nekaj let po tistem, ko so starši preživeli holokavst in emigrirali.
Poljska, 1941. Jakobu Beeru je sedem let. Nacisti ubijejo njegove starše in odvedejo sestro Bello, Jakob pa se skrije in se nato zateče v gozd blizu arheološkega najdišča Biskupin, kjer ga najde grški arheolog in geolog Athos Roussos. Pretihotapi ga domov v Grčijo, na otok Zakintos, po vojni pa se skupaj preselita v Kanado, v Toronto, kjer dobi Athos mesto predavatelja na univerzi.

več »