Knjiga

Nevidni otrok in druge zgodbe

Nevidni otrok in druge zgodbe

Tove Jansson»

prevod: Nada Grošelj

naslovnica: Sanja Janša

ilustracije: Tove Jansson

format: 165 × 222

strani: 168

vezava: trda

izid: 2008

ISBN: 978-961-241-275-3

razprodano

Nenavadna muminska družina, hemuli, Filifjonka, Njuhec, homse, hatifnati in drugi liki, ki živijo v Mumindolu, so prikupna bitja, ki imajo veliko človeških značilnosti, pravzaprav jih od ljudi loči le videz. Čeprav se sprva zdijo preprosta, v njih sčasoma prepoznamo kompleksno psihološko globino in prepričljive značajne orise, zaradi česar so zgodbe navdušile tudi odrasle bralce.
Rdeča nit vseh zgodb je čudenje in veselje do sveta; a to ne pomeni, da v njih ne najdemo žalosti in resnobe. Zgodbe nevsiljivo in na konkretnih primerih načenjajo vrsto moralno-filozofskih vprašanj o značajskih lastnostih in medosebnih odnosih (neodvisnost in medsebojna povezanost, prijateljstvo, spoštovanje tradicije, samozavest ...), pri tem pa ne zapadejo v ponujanje popreproščenih, črno-belih rešitev, ampak vprašanja vedno puščajo vsaj nekoliko odprta.
Z branjem teh zgodb boste vstopili v svet, ki je, odkar je Janssonova prvič objavila zgodbo o muminih (1945), navdušil milijone bralcev po vsem svetu in ustvaril pravi muminski boom: zgodbe so bile uprizorjene v risanih filmih, prevedene v 35 jezikov, na Finskem so muminom celo zgradili muzej, na Japonskem in Finskem pa tematski park, ki se imenuje Muminski svet.

Knjigi so pri Pionirski - centru za mladinsko književnost in knjižničarstvo pri Mestni knjižnici Ljubljana podelili »zlato hruško«.

Multimedija

na vrh strani