E-novice

Avtor

Ali Smith

Ali Smith

britanska pisateljica, 1962

Ali Smith, rojena v Invernessu na Škotskem, je ena najbolj izstopajočih mlajših pisateljic z Otoka. Poučevala je angleščino na univerzi Strathclyde v Glasgowu, že pri tridesetih pa je akademsko kariero opustila in se posvetila pisanju. Živi in dela v Cambridgeu.
Prvo zbirko kratkih zgodb, Free Love and Other Stories, je objavila leta 1995. Sledili so roman Like (1997), zbirka kratkih zgodb Other Stories and Other Stories (1999) in leta 2001 Hotelski svet (Hotel World), ki je hibrid romana in kratke zgodbe. Knjiga je doživela odlične odzive in prejela številne nagrade, nominirana pa je bila tako za Bookerjevo nagrado kot za nagrado Orange. Še uspešnejši je bil roman Naključnost (Accidental, 2004), ki ji je leta 2005 prinesel knjižno nagrado Whitbread ter nominaciji za Bookerjevo nagrado in nagrado Orange. Njen zadnji roman je Dekle sreča fanta (Girl Meets Boy, 2007).
Avtorica ne skriva svoje istospolne usmerjenosti in svoja dela posveča dolgoletni partnerki Sarah Wood, a se nima za lezbično pisateljico. Čeprav pogosto piše o lezbični ljubezni in jo zanimajo ženski liki, se v njenih delih rade znajdejo univerzalne teme ljubezni, družine in spominjanja, na drugi strani pa smrti, izgube, žalovanja. Večplastnost, ki odlikuje njena dela, dosega z veščo igro z jezikom, s pripovednimi tehnikami in z ironijo.

Knjige

na vrh strani

Naključnost »

Ali Smith »

Skrivnostna tujka se pojavi na vratih družine Smart, ki navidez preživlja mirne podeželske počitnice, in se opraviči, ker je pozna. Potem se začnejo dramatične zgodbe družinskih mimobežnosti, ki jih naključna gostja opazuje, rešuje, se jim posmehuje in jih morebiti celo razume. Naključnost je bistvo čisto pravega romana, ki pa ga hkrati sestavljajo nadvse domiselne serije variacij iz buñuelovske absurdnosti.

več »

Hotelski svet »

Ali Smith »

Dekle, ki se smrtno ponesreči, ko se za stavo spravi v kuhinjsko dvigalo hotela Global, njena žalujoča najstniška sestra, hudo bolna receptorka hotela, klošarka s stalnim mestom pred hotelom in gostja hotela, novinarka časopisnih modnih strani.
Pet ženskih likov, pet govoric, šest zgodb. Zgodbe bi bile težko bolj intimne: avtorica se potopi v svoje junakinje in brez predsodkov beleži njihove zavedne in polzavedne misli; razkrita je celo duša, ki se po smrti poslavlja s sveta. Že znano, bi utegnil kdo pomisliti – za bralca naporen tok zavesti. A bi se uštel. Pripoved je, kljub dušam, ločenim od telesa, hudo prizemljena in obenem polna prefinjenega humorja. Ni malo mest, ki bralca pripravijo do hahljanja, včasih celo v glasen krohot, ko prepoznava znane življenjske obrazce. A tudi takšna so, ko se mu naježi koža zaradi – enako prefinjene – pretresljivosti nemara celo istih življenjskih situacij. V tem duhu je Ali Smith z eno od zgodb v najstniškem jeziku in brez ločil ustvarila enega najbolj ganljivih in osebnih izpovedi žalovanja.

več »