Avtor

Ivana Simić Bodrožić

Ivana Simić Bodrožić

hrvaška pesnica in pisateljica, 1982

Ivana Simić Bodrožić se je rodila v Vukovarju. Literarno pot je začela s poezijo: objavila je zbirko pesmi Prvi korak v temo (Prvi korak u tamu) in zanjo leta 2005 prejela nagrado Goran za mlade pesnike ter nagrado Kvirin za najboljšo pesniško zbirko avtorjev do 35. leta. Poezijo objavlja v različnih literarnih revijah (Vijenac, Quorum, Poezija), kot najmlajša pesnica pa je uvrščena tudi v antologijo sodobne hrvaške poezije Uteha kaosa (Utjeha kaosa, 2006).
Za prozni prvenec Hotel Zagorje (2010) je prejela nagrado Kiklop v kategoriji prozno delo leta. Roman je že vse od izida na Hrvaškem prodajna uspešnica in ena najbolje prodajanih knjig leta 2010. Prinesla ji je še književno nagrado Josipa in Ivana Kozarca ter srbsko literarno nagrado Koćičevo pero za izjemne dosežke v sodobni književnosti.

_______

Intervjuji:

Alenka Vesenjak: Otroci so majhni ljudje z lastnostmi velikih, Misli slovensko, STA, 22. 6. 2011
Maša Ogrizek: »Otroci niso niti moralni niti nemoralni, ampak amoralni«, Delo, 13. 6. 2011
Melita Forstnerič Hajnšek: Življenje ne čaka, da vojna mine, Večer, V soboto, 30. 4. 2011
Iva Kosmos: Pošastni vpis v čisto knjigo, Dnevnik, 29. 4. 2011
Tadej Košmrlj: Evropa osebno!, Val 202, 27. 4. 2011
Borut Petrović Jesenovec: Edina rešitev je, da se ljudi kaznuje, Ona, 26. 4. 2011
Kristina Božič: »Dokažeš se na hrbtu drugega.«, Mladina, 22. 4. 2011
Maja Novak: »Svet, v katerem smo takrat živeli, je razpadel od znotraj«, marec 2011 (Hotel Zagorje, str. 153–159)

Knjige

na vrh strani

Hotel Zagorje »

Ivana Simić Bodrožić »

Roman Hotel Zagorje (2010) je prvoosebna pripoved odraščajočega dekleta iz Vukovarja, ki po padcu mesta v vojni leta 1991 otroštvo in najstniška leta preživlja z mamo in starejšim bratom (oče je pogrešan) kot izgnanka v devet kvadratnih metrov veliki sobici v bivši politični šoli v Kumrovcu. Opis vojne in povojne kalvarije, ki je slovenskemu bralcu blizu tako v prostoru kot v času, odlikujeta zlasti dva elementa. Posredi je mladinski roman, ki s svojimi splošnimi mesti, kot so odraščanje, prva ljubezen, uporništvo, iskanje lastne identitete ipd., omogoča mlademu bralcu maksimalno identifikacijo z glavno junakinjo ter tako nevsiljivo pripravi teren za posredovanje svojega humanitarnega sporočila.

več »