E-novice

Avtor

Rudi Podržaj

slovenski pisatelj, 1967

Rudi Podržaj živi v Ponovi vasi in je kot knjižničar zaposlen v grosupeljski knjižnici, ljubiteljsko pa se ukvarja z gledališčem. Piše prozo – kratke zgodbe in romane – in dramatiko, predvsem komedije, objavil pa je tudi knjigo za otroke Nikolin potepin (2008). Po romanesknem prvencu Begave melodije dnevov (2003), ki mu je sledil roman Angelci padajo gor (2007, Modrijan), se je s Simonovimi pričami pokazal kot izbrušen pisatelj z velikim posluhom za zgodbo in karakterizacijo likov.

Knjige

na vrh strani

Angelci padajo gor »

Rudi Podržaj »

Napeta pripoved o skromnem in poštenem Slovencu, ki je prepričan, da ga imajo ljudje za naivneža, in za to krivi svoje ime ter širok razmik med očmi. Vse dokler se po naključju ne zaplete v sumljive posle svojega sodelavca in se odloči, da bo tudi sam postal otrok sveta. Z veliko žlico zajema dobrine, ki jih ponuja potrošništvo, a kaj ko se lahko posli tudi zalomijo – na vesti ima smrt sočloveka ...

več »

Simonove priče »

Rudi Podržaj »

Mozaični roman se z dvanajstimi zgodbami vrti okoli problematičnega najstnika Simona, nesramnega, zvitega, potuhnjenega, izkoriščevalskega mulca iz dobro situirane družine. Troublemakerja torej in meščanskega razvajenca, a se izkaže, da tudi njegove kmečke korenine po materini strani niso zanemarljive. Bralec iz zgodbe v zgodbo vse globlje prenika v Simonov lik in okolje, iz katerega izhaja, čeprav o njem nikoli ničesar ne izve iz »prve roke«. Njegova podoba se kot kakšna sestavljanka gradi iz pripovedi ljudi, ki v njegovem življenju igrajo pomembno vlogo.

več »