Avtor

Marie NDiaye

francoska pisateljica, 1967

Marie NDiaye je francoska pisateljica senegalske krvi in ena tistih sramežljivih prikazni v francoski književnosti, kakršne v njej pravzaprav nikoli niso bile redke, kakor tudi ni nikoli manjkalo njihovih nasprotij. Poredkoma nastopi v javnosti, v intervjujih je zadržana. Zato pa jo odlikuje velika notranja odločnost: svoj prvi roman je objavila pri rosnih sedemnajstih.
Marie je na Sorboni študirala jezikoslovje, prejela je štipendijo Francoske akademije za bivanje v Villi Medici v Rimu in se poročila s pisateljem Jean-Yvesom Cendreyjem. Po številnih selitvah po francoskem podeželju se je s svojim sopotnikom in njunimi tremi otroki pred nekaj leti ustalila v Berlinu.
Za roman Rosie Carpe (2001) si je prislužila nagrado Femina, za Tri močne ženske (Trois femmes puissantes, 2009), svoj zadnji (deveti) roman, pa je prejela Goncourtovo nagrado in mednarodno nagrado Hiše svetovnih kultur (Internationaler Literaturpreis – Haus der Kulturen der Welt, 2010). Piše tudi kratko prozo, otroške knjige in dramska dela. Drama Očka mora jesti (Papa doit manger, 2003) je celo prvo besedilo kake živeče francoske avtorice, ki so ga uvrstili v repertoar Comédie Française. Piše, kakor pravi, zato, »da bi si osmislila življenje in obvladala kaos«.

Knjige

na vrh strani

Rosie Carpe »

Marie NDiaye »

Rosie Carpe (2001) je sedmi in najbrž najlepši roman Marie NDiaye: prvine, ki jih srečujemo v vseh njenih delih, se tu združijo najbolj posrečeno in v najbogatejšo prispodobo. Pisala ga je pet let in si z njim prislužila nagrado Fémina, ki so ji jo podelili z večino glasov v prvem krogu.

več »

Tri močne ženske »

Marie NDiaye »

Roman sestavljajo tri zgodbe, bridke usode treh žensk, ki jih povezujejo drobni narativni elementi. Norah je morala zapustiti Pariz, svojo družino in odvetniško kariero in oditi k očetu v Afriko. Tesnobno srečanje z nekdanjim egocentričnim tiranom, ki se je spremenil v molčečneža na meji človeške eksistence, se spremeni v pravi preizkus, ki ogrozi njen zakon, odnos do hčere, njen spomin in celo razum. Fanta je zapustila rodni Senegal in svoje delo ter sledila možu Rudyju v Francijo. Zdaj hira v povprečnem in omejenem življenju nekje na francoskem podeželju – tako položaj vsaj vidi Rudy, saj zgodbi sledimo skozi njegov notranji monolog, poln občutkov krivde in zagrenjenosti.

več »