Avtor

Vladimir Makanin

ruski pisatelj, 1937–2017

Vladimir Makanin je svoj prvi roman, Ravna črta, objavil leta 1965, široko znan pa je postal v osemdesetih letih, ko je začel v svojih delih uporabljati tudi folklorne in mistične motive, na primer v romanu Predhodnik (1982). Njegova najbolj znana dela so noveli Kavkaški ujetnik (1994) in Miza, pokrita s prtom in z vrčem na sredini (1993) ter romana Underground ali Junak našega časa (1998) in Asan (2008).
Makanin je prejel več visokih literarnih nagrad, nazadnje evropsko književno nagrado ACEL (2012), po nekaterih njegovih delih so posneli filme. Njegova dela so doživela izreden uspeh v Nemčiji, Španiji in nekaterih vzhodnoevropskih državah.

Knjige

na vrh strani

Asan »

Vladimir Makanin »

Asan prikazuje drugo stran vojne, razkriva njen kaos, njeno nesmiselnost. Makanin je v tem romanu prelomil samo matrico vojnega romana. Pripoved v romanu je zgrajena kot tok zavesti, pripovedovalec ves čas prehaja iz tretje- v prvoosebnega in nazaj. Makanin je v Asanu razvil izviren način pripovedovanja, za katerega je značilna montaža fragmentov zgodbe, dialogov, filozofskih razmišljanj, sanj in legend, pogosto z vrzelmi v prostoru in času.
Dogajanje romana je postavljeno v Čečenijo v času druge čečenske vojne. Vojno spremljamo skozi oči majorja Žilina, ki vodi skladišče bencina, po malem trguje z obema vojskujočima se stranema in si z izkupičkom nekje v Rusiji gradi hišo.

več »