Avtor

Patrick Deville

francoski pisatelj, 1957

Patrick Deville je študiral primerjalno književnost in filozofijo na univerzi v Nantesu in tam nekaj časa tudi delal kot docent. V 80. letih je živel na Bližnjem vzhodu, v Nigeriji in Alžiriji, v 90. pa obiskal Kubo, Urugvaj, srednjeameriške države in države nekdanjega vzhodnega bloka. Ta potovanja so bila eno izmed izhodišč njegovega literarnega ustvarjanja.
Je ustanovitelj in vodja Maison des écrivains étrangers et des traducteurs v Saint-Nazairu ter njene revije Meet.
Dolgo je pisal v zelo počasnem ritmu, v prvih štiriindvajsetih letih (do 2011) je objavil le devet romanov. Dolgo je bil »hišni« pisatelj založbe Minuit, ki se je drži sloves nadaljevalke usmeritev novega romana. Iz tega obdobja velja izpostaviti zlasti romana Longue vue (Daljnogled) in Le feu d'artifice (Ognjemet).
Leta 2004 je prestopil k založbi Seuil in v romanu Pura vida vpeljal novo romaneskno tehniko, pri kateri vztraja še danes. Odtlej za izhodišče romanov postavlja izjemno osebnost iz 19. stoletja, ki mu omogoča razglabljati o razvoju sveta, pri čemer meša zgodovino, znanost, politiko ter osebna popotovanja in poskuša s tem popularizirati obširno znanje o tem obdobju. V Pura vida je bil taka osebnost ameriški pustolovec William Walker, ki je hotel postati predsednik Nikaragve in Kostarike; v Equatoria (Ekvatorija) Brazza, raziskovalec porečja Konga; v Kampuchéa (Kampučija) Henri Mouhot, ki je odkril templje v Angkorju. Kuga & kolera se torej jasno vpisuje v to novo devillovsko tradicijo, pri čemer roman verjetno dosega njeno najbolj strnjeno in izčiščeno obliko.

Knjige

na vrh strani

Kuga & kolera »

Patrick Deville »

Kuga & kolera je roman o Alexandru Yersinu, pozabljenem genialnem znanstveniku, ki je kot zdravnik in bakteriolog odkril bakterijo kuge in izdelal cepivo proti njej. Yersin je bil eden zadnjih enciklopedistov velikanskega znanja, a je ob zavesti, da se znanost razvija proti skrajni specializaciji, ki jo bo zaprla v laboratorije, to raje zamenjal za pustolovsko življenje, polno romanesknih preobratov. Do končne izolacije od sveta, malodane v »raju na zemlji«, ki si ga je sam ustvaril na vietnamski obali. Bil je mornar, raziskovalec, kartograf, kralj kavčuka, proizvajalec kinina, že skoraj izumitelj kokakole.

več »