Avtor

J.M. Coetzee

J. M. Coetzee

južnoafriški pisatelj, 1940

John Maxwell Coetzee se je rodil v Cape Townu, preživel nekaj let v Angliji, se selil v Ameriko in se vrnil v Južnoafriško republiko. Od leta 2002 živi v Avstraliji in dela kot častni profesor na univerzi v Adelajdi. Njegovi najbolj znani romani so V srcu dežele (1977), V pričakovanju barbarov (1980), Sovražnik (1986) ter kar dve knjigi, nagrajeni z Bookerjevo nagrado: Življenje in časi Michaela K. (1983) in Sramota (1999).
Leta 2003 je prejel Nobelovo nagrado za literarni opus; kot so med drugim zapisali v obrazložitvi, ga označujejo izpiljena zgradba, duhoviti in vsebinsko bogati dialogi ter analitična briljanca.
Pisatelj, znan po tem, da nerad govori o sebi, je leta 1997 presenetil z odločitvijo, da bo svoje življenje »sistematično« prelil v literaturo: objavil je literarizirane spomine Deška leta, ki sta jim sledila še Mladost (2002) in Poletje (2009); s Poletjem, ki mu je prinesel nominacijo za Bookerjevo nagrado, je zaključil svojo avtobiografsko trilogijo in se tudi v tem žanru potrdil kot mojster besede.

Knjige

na vrh strani

Deška leta »

Prizori iz podeželskega življenja

J. M. Coetzee »

Mali John odrašča in se vse bolj zaveda, da je drugačen od drugih, kaj drugačen – on je nenormalen. In sramotno nenormalna je tudi njegova družina: oče ga ne pretepa, mati vozi kolo, vsak dan nosijo čevlje in nihče ne hodi v cerkev. Življenje naplavlja vse več spoznanj, nerešenih vprašanj in dilem in celo tisto vsakdanje se kaže v novi luči.
Bralec svet motri skozi oči fanta, ki išče svoje mesto v družini in družbi in se sooča s problemi identitete.

več »

Mladost »

Prizori iz podeželskega življenja II

J. M. Coetzee »

Ko dokonča študij in privarčuje za pot, se Južnoafričan John končno odpravi v svet – in svet je vse: svoboda, umetniška kariera, strast. Pristane v obljubljenem Londonu, poišče si službo in življenje se začne. A vse drugače, kot si je predstavljal. Svoboda kmalu dobi priokus prazne rutine računalniškega programerja, umetniški navdih je le še pobožna želja, priložnostni skoki v posteljo pa ne premorejo niti topline, kaj šele strasti.

več »

Poletje »

Prizori iz podeželskega življenja III

J. M. Coetzee »

Poletje (Summertime, 2009) je nadaljevanje Deških let in Mladosti, prvega in drugega dela Coetzeejevih literariziranih spominov, odvija pa se v Južni Afriki, s težiščem na sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Tudi podoba zrele dobe je trpka; naslikana je podobno resnicoljubno in literarno prepričljivo, kot sta bili otroštvo in mladost, po drugi strani pa so opazni znatni vsebinski in formalni premiki. Ob zares kratkih »lastnih« beležnicah na začetku in koncu se pisatelj večinoma prikazuje skozi izmišljene – mojstrsko izmišljene – intervjuje, ki jih opravlja literarni zgodovinar po njegovi smrti, in sicer pretežno z ženskami, ki so ga kdaj pobliže spoznale.

več »