Avtor

Veljko Barbieri

Veljko Barbieri

hrvaški pisatelj, 1950

Veljko Barbieri sodi med najuspešnejše hrvaške pisatelje. Največ priljubljenosti so mu prinesli svojevrstni kuharski priročniki, v katerih se kulinarični napotki prepletajo s kulturno-zgodovinskimi temami in literaturo. Prejel je več priznanj, na primer za roman-kroniko Dioklecijan leta 2006 nagrado za književnost Augusta Šenoa.
Kljub temu je Barbierijevo najodmevnejše delo roman Epitaf cesarskega sladokusca. Ko so bralci »odkrili« to samosvojo izpoved uradnika, ki ga je uživanje v hrani stalo življenje, so ga izdajale različne založbe in je na Hrvaškem dosegel rekordno skupno naklado več kot 200.000 izvodov! Zvrstili so se številni prevodi – od nemškega (1986 in ponatisi ter bibliofilska izdaja pri Wieserju v Celovcu) do bolgarskega (2010). V Nemčiji so po romanu posneli film.

_______

Intervju:

Lora Power: Jezik, ki prepoznava skrivnosti hrane, izgovarja najlepšo poezijo, Objektiv, Dnevnik, 14. 5. 2011

Knjige

na vrh strani

Epitaf cesarskega sladokusca »

Veljko Barbieri »

Samotarski pripovedovalec Epitafa cesarskega sladokusca je v zasebnem življenju sladokusec, ki si preganja samoto in dela veselje s pripravljanjem najrazličnejših specialitet. To pa v državi, ki (uradno) preganja vse vrste razsipnosti, ne ostane skrito ovaduhom iz Ministrstva za javni red in moralo. Zalezujejo ga in mu onemogočajo kupovanje bolj nenavadnih živil in začimb, čez čas pa ga celo zaprejo in postavijo pred sodišče. Na grotesknem procesu ga obsodijo na prepoved kupovanja hrane ter obiskovanja lokalov, kjer bi lahko jedel. Torej na počasno smrt s stradanjem.

več »